Projekty

Badania dotyczące wpływu spożycia żywności wysokoprzetworzonej przez matki na ryzyko rozwoju zaburzeń odżywiania u potomstwa



Instytucja Finansująca: MNiSW
Oficjalna strona projektu: Link
Okres realizacji: 2024-06-18 – 2025-06-18
Całkowita wartość projektu: 49 200,00 zł
Kwota dla UJ CM: 49 200,00 zł
Konkurs: Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje

Kierownik: dr Magdalena Kurnik-Łucka
E-mail kierownika: magdalena.kurnik@uj.edu.pl
Osoba do kontaktu: Anna Leśniak
Telefon osoby do kontaktu: 12 43 32 800
E-mail osoby do kontaktu: anna1.lesniak@uj.edu.pl
Jednostka: Katedra Patofizjologii
Telefon do jednostki: 12 633 39 47


Opis projektu:
Nadrzędnym celem projektu jest ocena wpływu spożycia diety wysoko przetworzonej przez matki w okresie prokoncepcyjnym, prenatalnym i w trakcie laktacji, na występowanie nieprawidłowości metabolicznych u potomstwa w modelu zwierzęcym. Studenci zaangażowani w realizację projektu zostaną wyposażeni w kompetencje, dzięki którym w przyszłości stworzą wykwalifikowaną, interdyscyplinarną grupę naukowców popularyzujących odżywianie oparte na faktach. Ponadto, celem dodatkowym projektu jest organizacja warsztatów i popularyzacja wiedzy żywieniowej wśród dzieci w wieku przedszkolnym i ich opiekunów.

Powrót >