Głównym celem niniejszego projektu jest opracowanie nowej wysokoczułej metody woltamperometrycznej z zastosowaniem elektrod stałych do oznaczeń wybranych barwników spożywczych, stosowanych jako dodatki do produktów spożywczych. W badaniach uwzględniono popularne barwniki m.in. błękit brylantynowy FCF (E-133) i tartrazynę (E-102). W tym celu zaproponowano wykorzystanie elektrod: błonkowej o podłożu srebrowym Hg(Me)FE oraz modyfikację elektrod dyskowych w celu zwiększenia zakresu oznaczania do potencjałów „dodatnich” (względem elektrody chlorosrebrowej). W badaniach zaplanowano określenie przydatności opracowanej metody do oznaczeń wybranych dodatków żywnościowych w komercyjnych produktach spożywczych tj. napoje izotoniczne, alkoholowe, w suplementach diety, a także dodatkowo w sztucznych płynach ustrojowych (ślina, sok żołądkowy oraz mocz). W celu zapewnienia optymalnych warunków oznaczeń wybranych związków planowane jest wykonanie badań w zakresie ustalenia następujących parametrów instrumentalnych: potencjał schodka (Es), wielkość impulsu (dE). Jako kryterium wyboru parametrów instrumentalnych przyjęto precyzję, odtwarzalność i stosunek sygnał/tło dla uzyskiwanych pików. Ponadto planowane są badania w zakresie wpływu wartości pH, rodzaju elektrolitu podstawowego oraz wielkości powierzchni elektrody na wysokość rejestrowanych sygnałów. W celu zapewnienia wiarygodności opracowanej metody zaplanowano jej walidację wg kryteriów ICH w zakresie: liniowości, czułości, precyzji, dokładności i specyficzności. Dodatkowo wyniki otrzymane opracowaną metodą woltamperometryczną zostaną porównane do wyników uzyskanych metodą HPLC i metodą spektrofotometryczną, które są stosowane do oznaczania błękitu brylantynowego FCF i tartrazyny.