Nowotwory układu pokarmowego, takie jak np.: rak żołądka, jelita grubego czy trzustki, są jednymi z najczęstszych i najbardziej wyniszczających chorób nowotworowych. Leczenie tych nowotworów, obejmujące operacje, chemioterapię oraz radioterapię, wiąże się z istotnym obciążeniem dla organizmu, które może prowadzić do wyniszczenia organizmu (kacheksji), obniżenia sił witalnych oraz pogorszenia wyników leczenia. Prehabilitacja, czyli przygotowanie pacjenta do docelowego leczenia poprzez optymalizację stanu zdrowia jeszcze przed rozpoczęciem terapii, staje się coraz bardziej kluczowym elementem w onkologii.
Badania sugerują, że m.in.: poprawa stanu odżywienia przed rozpoczęciem leczenia nowotworów układu pokarmowego może znacząco poprawić tolerancję terapii onkologicznych oraz zmniejszyć ryzyko powikłań. Jednak brak jest wystarczających danych na temat optymalnych strategii prehabilitacji, w tym szczegółowych i kompleksowych zaleceń dietetycznych dla pacjentów z nowotworami układu pokarmowego.
Problemem badawczym jest zwiększenie świadomości pacjentów onkologicznych i personelu medycznego na temat istotności stosowania prehabilitacji dietetycznej przed rozpoczęciem docelowego leczenia przeciwnowotworowego, ze szczególnym uwzględnieniem diety, która może poprawić wyniki leczenia, skrócić czas rekonwalescencji oraz podnieść jakość życia pacjentów.
Poprzez kompleksową edukację możliwe będzie zwiększenie zaangażowania pacjentów w proces przygotowania do terapii, co ma na celu poprawę wyników leczenia oraz jakości życia pacjentów.
W ramach realizacji projektu stworzone zostaną materiały edukacyjne (broszura informacyjna, zapisy szkolenia on-line dla pacjentów i personelu, filmy edukacyjne), które będą wspierać pacjentów i personel medyczny w procesie leczenia nowotworów przewodu pokarmowego, zwiększając ich wiedzę, samoświadomość oraz gotowość do wzajemnej współpracy w ramach kompleksowej prehabilitacji.