Żywność funkcjonalna szyta na miarę: wzmacnianie właściwości chemoprewencyjnych kiełków kapustnych wobec raka tarczycy, uprawianych w symulowanych warunkach księżycowych
Kierownik: dr hab. Paweł Pasko
E-mail kierownika: p.pasko@uj.edu.pl
Osoba do kontaktu: Magdalena Pałyga
Telefon osoby do kontaktu: 506 836 985
E-mail osoby do kontaktu: magdalena.palyga@uj.edu.pl
Jednostka: Zakład Bromatologii
Telefon do jednostki: nd
Opis projektu:
Celem projektu jest zbadanie wpływu ekstraktów z kiełków oraz dominujących związków siarki na nowotworowe i zdrowe komórki tarczycy, z uwzględnieniem różnych aspektów funkcjonowania komórek, takich jak żywotność, proliferacja, migracja i apoptoza. Specyficzne cele badawcze obejmują optymalizację warunków wzrostu, analizę ilościową związków siarki, ocenę aktywności chemoprewencyjnej ekstraktów oraz ocenę profilu bezpieczeństwa.
Powrót >