Ocena związku pomiędzy spożyciem polifenoli a stanem poznawczym
Instytucja Finansująca: NCN
Oficjalna strona projektu: Link
Okres realizacji: 2023-11-28 – 2024-11-27
Całkowita wartość projektu: 44 000,00 zł
Kwota dla UJ CM: 44 000,00 zł
Konkurs: MINIATURA 7
Opis projektu:
Dzięki osiągnięciom medycyny na przestrzeni ostatnich lat długość życia przeciętnego mieszkańca globu wzrasta, a proces starzenia się społeczeństw przekłada się na wzrost zapadalności na choroby niezakaźne. Wraz z postępującym wiekiem może dochodzić do pogorszenia funkcji poznawczych, czy też w konsekwencji do manifestacji demencji w różnej postaci. Jak dotąd nie zidentyfikowano w pełni, co powoduje otępienie starcze i dalsze badania w tym zakresie stają się światowym priorytetem. Dowody skuteczności terapii farmakologicznych w kierunku działania ochronnego przed pogorszeniem funkcji poznawczych wciąż nie są wystarczające, a ich stosowanie obarczone jest dodatkowo ryzykiem zdarzeń niepożądanych. W tym kontekście prewencja, dla której celów nieodzownym jest rozpoznanie potencjalnych czynników ryzyka, zwłaszcza tych, które można modyfikować, nabiera szczególnego znaczenia. Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia z 2019 roku plasują przestrzeganie właściwej diety wśród kluczowych zachowań składających się na styl życia zalecanych jako działania prewencyjne przeciwko demencji i w utrzymaniu prawidłowych zdolności poznawczych. Roślinne wzorce żywieniowe, oparte na produktach roślinnych takich jak owoce, warzywa i napoje roślinne, odgrywają ważną rolę w procesie dbania o zdrowie mózgu. Nieodżywcze składniki, takie jak polifenole, zostały niedawno zbadane pod kątem ich związku z wydłużeniem życia, zmniejszonym ryzykiem niektórych chorób niezakaźnych, a także potencjalnego wpływu neuroprotekcyjnego. Dokładne mechanizmy działania nie są do końca wyjaśnione, ale mogą obejmować przeciwdziałanie procesom oksydacyjnym i zapalnym w mózgu prowadzącym do neurodegeneracji, a także stymulację przepływu krwi w żyłach oraz zwiększenie ekspresji czynników neurotroficznych związanych z przewodnictwem nerwowym. Planowany staż ukierunkowany będzie na zaprojektowanie przeglądu systematycznego piśmiennictwa i meta-analizy, dotyczących związku pomiędzy spożyciem polifenoli a stanem poznawczym.
Powrót >